Снимка Булфото, автор: Веселка Иванова, frognews.bgИзвестен наш адвокат обяви какви ще

...
Снимка Булфото, автор: Веселка Иванова, frognews.bgИзвестен наш адвокат обяви какви ще
Коментари Харесай

Адв. Екимджиев: Европа ще ни окаже натиск заради кражбите на Пеевски и Борисов

Снимка Булфото, създател: Веселка Иванова, frognews.bg

Известен наш юрист разгласи какви ще бъдат следствията за България от закона " Магнитски ". Какво да чакаме след разгласяването на листата „ Магнитски “ евентуално е въпрос за 1 млн. евро. Никой досега не би могъл да планува с задоволителна доза убеденост и надеждност какво тъкмо ще се случи. Сега се постанова да реагираме на ограничения, взети на няколко хиляди километра от България. Така юрист Михаил Екимджиев разяснява за Фрог нюз всичко протичащо се към сагата „ Магнитски “ у нас и оттатък Океана.

Според него занапред следва Европа да ни окаже напън поради кражбите на Пеевски и Борисов.

Адв. Екимджиев позволява, че идващото осветление ще бъде обвързвано с съответни корупционни дейности на хора от българската прокуратура и от българската правосъдна система, тъй като „ в една корупционна скица постоянно има две страни “. „ Така че идващото равнище на осветление би трябвало да е на тези, които са основали предпоставките за корупция и на тези, които не са взели ограничения за откриване на корупцията “, счита той.

 

Ето какво още сподели юрист Михаил Екимджиев пред Фрог:

Какво да чакаме след разгласяването на листата „ Магнитски “?

- Това евентуално е въпрос за 1 млн. евро, тъй като никой досега не би могъл да планува с задоволителна доза убеденост и надеждност какво тъкмо ще се случи. За първи път в историята след основаването на закона „ Магнитски “ той се ползва толкоз широкообхватно в една страна като България, която с изключение на вътрешното национално право, има втори юридически пръстен – правото на Европейския съюз и Конвенцията за правата на индивида. Сега се постанова ad hoc, за съответен мотив, безусловно в придвижване, да реагира на ограничения, взети на няколко хиляди километра – от администрацията на Съединените американски щати.

- Какви дейности следва да предприеме българската страна?

- В по-общ проект – единствено от страната ни и от нейните национални управляващи зависи какво тъкмо ще предприеме и дали нещо ще предприеме. Като безусловно огледална повърхнина тя би могла да отрази посланието на американските управляващи без да реагира, както не реагира съответно във връзка първото осветление на Андон Миталов. За близо година не се е случило нищо по този проблем. По-цивилизованата, по-партньорската, по-европейската реакция е обаче, откакто проучва информацията от държавното управление на съюзническа страна, да се одобряват правила, и то най-добре тези правила да бъдат обективирани в закон, в който през Народното събрание суверенът да реши тъкмо какви стъпки ще се следва. Така да вземем за пример постъпи Литва в сходна обстановка, въпреки че там бяха наранени единствено няколко души. Хем би трябвало да се вземат нужните съответни ограничения за предотвратяване и на държавните компании, и на частния бранш от това американските наказания да не се разпрострат прекомерно нашироко като вирусна болест в банковата система и стопанската система на България, хем въпреки това да не се стигне до обстановка, в която напълно периферни съконтрагенти на компаниите, визирани в листата на американското държавно управление, да понесат диспропорционално тежки наказания. Вече има сигнали, че на компании, които са включени в листата на българското Министерство на финансите, им се отхвърлят банкови транзакции. Тоест физически лица не могат през банка да си платят разноските за ток, за вода, за отопление и така нататък Не съм уверен дали това не е към този момент прекомерно рестриктивно като мярка. Разбира се, аз не знам какво имат като базова информация и Министерството на финансите, и ДАНС, които сезират банките, само че се опасявам, че поради неналичието на опит може да се стигне до едно презастраховане и вместо да изпишем вежди, да избодем очи. Какво имам поради – могат да бъдат замразени активите на голям брой физически и юридически лица, които не са съществено обвързани с бизнеса на Пеевски и на Божков. А това ще докара до банкрути. От друга страна самата българска икономическа политика в последните 10-12 години беше по този начин водена, че съвсем всеки човек, който имаше някакъв по-голям бизнес, неизбежно би се докоснал до завладените от Пеевски бизнеси, да вземем за пример. Според мен на този стадий, когато няма парламент, ограниченията и от служебното държавно управление, и от ДАНС би трябвало да бъдат по-скоро предупредителни, целесъобразни, доброжелателно дефинирани и ориентирани, в сравнение с санкционни, замразяващи и криещи заплаха от тежки и непоправими стопански загуби за засегнатите лица, които, естествено, по-късно биха потърсили правата си против страната. Напълно допустимо е да се стигне до заплащането на съществени компенсации в един по-късен миг, в случай че тези ограничения в действителност се окажат прибързани и преекспонирани. Това е общата картина.

- Какви са правата на глобените лица?

- Първо – те могат да развият преписка и с Министерството на финансите, и с ДАНС, да опишат какво в действителност се случва. Защото системата е следната: има един американски лист, нашето Министерство на финансите го уголемява и го спуска на Държавна организация „ Национална сигурност “, която пък комуникира с банките, които по своя преценка вземат решение какво тъкмо да създадат с банковите активи на засегнатите лица. И в случай че някое физическо или юридическо лице се усеща прекалено наранено, в случай че не може да развива никакъв бизнес, в случай че не може да заплаща за ежедневните си потребности, в случай че не може да заплаща адвокатската си отбрана по заведени каузи, то може да изиска или да бъде тотално изключено от листата, или най-малко малко да се разхлаби тази финансова бримка, тъй че тези компании и бизнеси да не бъдат излишно и прибързано задушавани. Това може да се случи само в случай че лицето попада единствено в българския лист и под дейностите на българските управляващи. Ако пък са в първичния американски лист има процедура, която разрешава те да изискат от американските управляващи отблокиране на част от техните суми в тамошните банки. Това може да стане за завеждане на каузи, за заплащане на държавни такси и подобен вид нужни неотложни разноски. Това са първите стъпки, а към този момент според от това какъв ще бъде резултатът от тази преписка – какво ще отговори ДАНС, какво ще отговори МФ, ще се възнамеряват идващите стъпки, които могат да бъдат искове за обезщетение против страната. 

Спомняме си, че по време на първия локдаун Делян Пеевски, който е измежду глобените по „ Магнитски “, бе измежду най-големите благодетели на лечебни заведения. Какво ще стане с дарените от него пари? Може да се окаже, че евентуално са от незаконна активност.

- Напълно е допустимо, само че съгласно мен би трябвало да има еластичен метод. Когато въпреки и такива пари със подозрителен генезис отиват за положителни дела, няма причина те да бъдат връщани, вместо да останат в системата на опазването на здравето.

Някои споделят: „ На нас са ни блокирали всички сметки, ние не можем да си ангажираме отбрана против процесите, инициирани от страната против нас “. Във всички случаи би трябвало да се подсигуряват конституционните права – правото на процесуална отбрана, правото на персонален живот, неприкосновеността на жилището. Това не е лесна задача. Тя не може да се реши за часове. Трябва да се изследва човешкия опит, да се види какво тъкмо планува този закон в Литва, който е признат при сходна обстановка. За страдание на бъдещият български парламент се пада нелеката задача ние да сме пионери в една област, която до момента не е създадена в Европа. Те би трябвало да решат какъв закон да приемем, тъй че хем да бъдат задоволени настояванията на Щатите, които във всички случаи имат и политически, и стопански, и правни учредения – не можем да ги неглижираме, тъй като сме държава-съюзник в НАТО, а въпреки това да не се получава по този начин, че така и така нежната българска стопанска система и нежният български бизнес да бъдат изумени от това блокиране на обилни активи. Тук е висшият пилотаж и майсторлъкът. Да се навяваме, че бъдещият парламент в действителност ще има нужната експертиза да откри един уравновесен метод, тъй че да бъдат задоволени условията на всички страни в някакъв рационален и най-благоприятен баланс. Не мога да кажа тъкмо какъв би бил този метод, защото не знам сега въз основата на какви критерии МФ прави тези спомагателни описи. Не знам тъкмо какво подхваща ДАНС. Боя се, че тъй като там няма особена юридическа експертиза, те работят вместо с херметически скалп, със сърп и чук и поразяват всеобщо. Това може да се окаже контрапродуктивно.

Ние обаче по този начин би трябвало да филтрираме тази светлина, която пусна щатската администрация, че хем да бъдат осветени основните настоящи лица, тези негативни герои в българската политика и стопанска система, а отговорността да бъде задоволително добре фокусирана и съсредоточена върху тях и техните бизнеси, хем въпреки това да не бъдат прекалено наранени трети добросъвестни лица. Някои от тях са контактували с тях от немай-къде, просто тъй като структурата на българската стопанска система е такава, че в някои сектори Пеевски не може да бъде прескочен без да се стигне до негова компания или до негов бизнес.

- В момента се приказва на равнище Съединени американски щати и на равнище България. Ние обаче сме част от Европейския съюз. Според Вас могат ли да секнат ли евросредствата към посочените лица?

- Това пък в допълнение внася още странични шумове в системата. Този въпрос слага нов аспект на казуса – по какъв начин европейските институции гузно ще интерпретират този сигнал от Щатите, тъй като по дифолт първо те би трябвало да реагират, когато в една държава-членка се случват такива откровени безобразия по тематиките корупция и злоупотреби с фондове на европейските данъкоплатци. В никакъв случай няма да остане без реакция. Склонен съм да мисля, че Европейската комисия и Европейският парламент ще втвърдяват тона против България за предприемане на безапелационни ограничения, свързани с върховенството на правото и с контрола и успеваемостта на прокуратурата. Възможно е да се задействат по-ефикасно и през Европейската прокуратура. Според мен първото посещаване на Кьовеши точно в България беше сигнал тъкмо за това, макар че тя не го вербализира. Така че всичко е въпрос на бъдеще, само че Европейският съюз ще бъде подложен на извънредно мощен напън от личните си жители и от държавните управления на държавите-членки да предприеме ограничения, по този начин щото Пеевски и Борисов да не могат да крадат парите на европейските данъкоплатци. Това към този момент не е проблем единствено на България, а е заграбване на средства, събирани от всички жители на Европейски Съюз. Та и от там ще има ограничения. Допускам, че ще се задвижи тъкмо този механизъм, при който отпущането на разнообразни европейски средства ще бъде обвързано с измененията в правосъдната система и с гаранциите за господство на закона. Това е тематика, която се разисква най-малко от 2-3 години. Смятам, че тъкмо американският сигнал може да е един прелестен мотив този механизъм да бъде прибавен като демо версия точно против България.

Очаквате ли да изплуват още имена?

- Допускам, че откакто видяхме по какъв начин работят американските управляващи – първо Андон Миталов, по-късно Пеевски и Божков, несъмнено има и неназован политик, упоменато е и бездействието на българската прокуратура – идващото равнище ще бъде обвързвано с съответни корупционни дейности на хора от българската прокуратура и от българската правосъдна система. Може би прекомерно мощно ми се желае и по тази причина по този начин си го представям, само че почти логиката е такава, тъй като в една корупционна скица постоянно има две страни. На този стадий те осветиха на първо място тези, които са давали подкупите, само че по-голяма е ролята на тези, които основават предпоставките за предоставяне на рушвет – тези, които желаят подкупите и рушветите посредством неразбираемо законодателство, посредством разрешителни, лицензионни режими, посредством тази безкрайна дискреция на администрацията, която сама преценя дали, по кое време и в какви периоди да работи. Така че идващото равнище на осветление би трябвало да е на тези, които са основали предпоставките за корупция и на тези, които не са взели ограничения за откриване на корупцията. Тези, които са основали предпоставки са от управляващите, а тези, които не са взели съответните ограничения за попречване и санкциониране на корупцията са хората от правосъдната система.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР